Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

3 min. lezen

Nationale Hypotheek Garantie is een belangrijk instrument binnen de Nederlandse hypotheekmarkt, dat zekerheid biedt aan zowel huizenkopers als geldverstrekkers. Deze garantie beschermt tegen financiële risico’s bij het afsluiten van een hypotheek en draagt bij aan de stabiliteit op de woningmarkt.

NHG

Verandering binnen de NHG in 2024

De NHG-grens wordt periodiek aangepast om gelijke trend te houden met de marktontwikkelingen, waaronder stijgende woningprijzen en de algemene economische situatie. In 2024 is de NHG grens verhoogd naar € 435.000,-. Dit betekent dat hypotheken tot dit bedrag in aanmerking komen voor de NHG-garantie. Voor huizenkopers brengt dit diverse voordelen met zich mee.

Voordelen verhoging NHG grens

Ten eerste opent deze verhoogde grens de deuren voor meer mensen om van de voordelen van NHG te profiteren. Het biedt een geruststellende bescherming en kan de drempel verlagen voor diegenen die op zoek zijn naar een huis in een markt waarin de woningprijzen gestaag blijven stijgen.

Een ander voordeel is de potentiële besparing op de hypotheekrente. Hypotheken met NHG komen vaak in aanmerking voor een lagere rente, omdat de garantie de geldverstrekker extra zekerheid biedt. Dit kan op de lange termijn aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor huizenkopers.

Daarnaast biedt NHG een vangnet in onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of relatiebreuk. Mocht een huishouden in een dergelijke situatie terechtkomen, dan kan NHG helpen om financiële problemen te voorkomen door bijvoorbeeld de restschuld te dekken bij gedwongen verkoop van de woning.

Aan de andere kant…

De verhoging van de NHG-grens naar € 435.000,-  is een welkome ontwikkeling voor potentiële huizenkopers, aangezien het meer financiële bescherming en mogelijkheden biedt. Echter, het blijft van groot belang om verstandig te blijven handelen bij het afsluiten van een hypotheek. De NHG-grens is slechts een aspect van het geheel, en het is essentieel om de financiële situatie en de voorwaarden van een hypotheek zorgvuldig te overwegen.

Conclusie

De verhoging van de NHG-grens naar € 435.000,- in 2024 is een stap die de toegankelijkheid en de voordelen van NHG vergroot voor een bredere groep huizenkopers. Het draagt bij aan de stabiliteit en zekerheid in een voortdurend veranderende woningmarkt en biedt mogelijkheden voor diegenen die op zoek zijn naar een huis met extra bescherming en financiële voordelen.

Menu