Hypotheek aanvragen

6 min. lezen

Je hebt een bod gedaan op een huis en deze is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Nu komt er misschien een wel net zo spannende stap: het aanvragen van je hypotheek. Hoe vraag je dit aan? Wat moet je allemaal aanleveren en hoelang gaat dit duren? Wij leggen het je allemaal uit in deze blog.

Waar vraag je een hypotheek aan?

In het proces van een hypotheek aanvraag krijg je met 3 partijen te maken: een hypotheekadviseur, de geldverstrekker en de notaris. Door een adviseur in te schakelen is het kopen van een huis veel minder stressvol en ook een stukje veiliger. De hypotheekadviseur doet dit namelijk dagelijks en beschikt over veel extra kennis wat onmisbaar is bij het aanvragen van een hypotheek.

Jij of je hypotheekadviseur gaat een hypotheek aanvragen bij een geldverstrekker. Vanuit de geldverstrekker krijg je een renteaanbod waarin de afgesproken rente, de hypotheeksom en de documenten die aangeleverd moeten worden staan. Het aanleveren van deze documenten is vaak een tijdrovende klus voor jou als koper en een stressvolle periode voor de verkoper want je zit beiden toch in spanning te wachten op een finaal akkoord..

Je kunt deze periode vaak verkorten door op voorhand (een deel van) de stukken alvast bij elkaar te zoeken.

Welke stukken moet je o.a. aanleveren?

  • Identiteitsbewijs (ID-kaart of paspoort)
  • Recente loonstroken
  • Werkgeversverklaring (vaak maximaal 3 maanden oud).
  • Recente afschriften van je bank en spaarrekeningen
  • Uitdraai BKR met je schulden, leningen en verplichtingen
  • Gegevens van huidige en te kopen woning
  • Overzicht en polissen van je huidige verzekeringen
  • Echtscheidingstukken indien dit het geval is
  • Een uitdraai van je pensioen via: mijnpensioenoverzicht.nl

Ga je de hypotheek samen met je partner aanvragen? Dan moeten bovenstaande documenten van jullie beiden worden aangeleverd. Wist je dat je sinds 1 januari 2023 het tweede inkomen volledig mag meenemen bij de aanvraag van een hypotheek? Voorheen was dit nog maar 90%.

De bank kan nog om aanvullende documenten vragen afhankelijk van je situatie, hier kan je hypotheekadviseur je allemaal bij helpen. De adviseur zorgt ervoor dat je geen documenten mist bij het indienen van de hypotheek.

Natuurlijk wil de geldverstrekker ook informatie hebben van je nieuwe woning. Deze informatie kun je pas gaan verzamelen nadat je bod is geaccepteerd. Allereerst hebben ze een getekende koopovereenkomst nodig, deze wordt voor je opgesteld door de verkopend makelaar. Daarnaast wil de bank vaak een taxatierapport van het huis, hierin staat de marktwaarde van de woning. Je mag tegenwoordig maximaal 100% van de marktwaarde financieren met een hypotheek. Is de taxatiewaarde lager dan het aankoopbedrag? Dan moet je, indien mogelijk, het restant zelf betalen. Heb je een eigen huis dat al verkocht is? Dan wil de geldverstrekker vaak ook die koopovereenkomst in zien. Is je eigen huis nog niet verkocht? Dan kan het zijn dat er ook een taxatierapport van je huidige huis nodig is. Soms accepteren banken hier ook andere documenten voor, zoals een getekende verkoopopdracht, bewijs dat je huis te koop staat of een desktoptaxatie.

Als je al deze documenten bij elkaar hebt verzameld ga je de hypotheek indienen. Zodra de geldverstrekker akkoord is zullen zij een definitieve offerte uitbrengen. Heb je de offerte ondertekend? Dan is je hypotheek aanvraag helemaal compleet.

”Ben je van plan om de woning te verbouwen of te verduurzamen? Bespreek dit dan ook met je adviseur. In veel gevallen is het mogelijk om hiervoor meer dan de koopsom te lenen.”

Hoelang duurt een hypotheek aanvraag?

Gemiddeld duurt de gehele hypotheek aanvraag vijf tot acht weken. Maar de periode kan erg verschillen per aanvraag en situatie. Wil je graag dat het voorspoedig verloopt? Zorg dan dat je een deel van de documenten klaar hebt liggen en van tevoren al uitgezocht hebt met een hypotheekadviseur hoeveel je maximaal kunt lenen.

Ben jij een ondernemer/zzp’er?

Het aanvragen van een hypotheek wanneer je een ondernemer bent kost veel tijd. Start daarom meteen met zaken regelen wanneer er definitieve verhuisplannen zijn. Om een hypotheek aan te vragen als ondernemer moet je bijvoorbeeld jaarcijfers van de afgelopen jaren en een inkomensverklaring aanleveren. Ga daarom op tijd met je boekhouder in gesprek zodat je hier op voorbereid bent.

”Heb jij een woning op het oog of zelfs al gekocht? Wij brengen je graag in contact met een van onze hypotheekadviseurs, zij helpen je graag!”

Hypotheekadvies aanvragen







    Menu