Hoe koop jij jouw droomhuis?
En waar moet je rekening mee houden?
Tussen het wegdromen op Funda en de daadwerkelijke overdracht van jouw droomhuis zitten nogal wat stappen. Een huis kopen doe je niet elke dag dus nemen we je graag mee in het aankoopproces van jouw droomhuis en vertellen we je waar je allemaal rekening mee moet houden.


Financiële inventarisatie
Voordat je concreet begint met de zoektocht naar jouw droomhuis, doe je er goed aan om van te voren te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kun je lenen en wat zijn dan de maandelijkse lasten? Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van jouw nieuwe woning te financieren echter alle overige, bijkomende kosten moet je zelf financieren. Onze hypotheekadviseur kan jou d.m.v. een vrijblijvend adviesgesprek hierin het beste adviseren. Benieuwd wat jij maximaal kunt lenen? Doe hier de gratis online check!
Op zoek
Zodra je weet hoeveel je maximaal kunt of wilt uitgeven aan een woning en je jouw woonwensen op een rij hebt gezet, kan de zoektocht beginnen! Bij Witte Makelaars kun je een gratis zoekprofiel laten aanmaken waarmee je regelmatig het nieuwste aanbod in je mailbox ontvangt. Je kunt ook een betaalde zoekopdracht geven aan ons als aankoopmakelaar, dan gaan we met jouw woonwensen gericht op zoek naar een huis dat bij jou past en ondersteunen we je in het gehele aankoopproces. Witte Makelaars beschikt over een groot netwerk en we zijn altijd als eerste op de hoogte van huizen die op de markt komen, vaak ruim voordat een huis op Funda wordt geplaatst. Doe daar dus je voordeel mee!
Bezichtigingen
Heb je een huis gevonden dat je aanspreekt? Dan is het tijd voor de bezichtiging! Een huis online bekijken en erover fantaseren is natuurlijk leuk echter met een bezichtiging kom je er pas achter of het huis daadwerkelijk aan al jouw wensen voldoet. Onze gouden tip: rijd eerst eens langs het huis dat je wilt gaan bezichtigen voordat je een afspraak maakt. Thuiskomen doe je namelijk niet alleen als je jouw huis binnenloopt maar ook iedere dag als je jouw straat in rijdt.
Een bod uitbrengen
Word je blij van het huis en zie je jezelf al helemaal daar wonen? Dan komt het spannende moment: een bod uitbrengen. Wanneer je een tegenvoorstel ontvangt van de verkopende partij ben je in onderhandeling. Nu kom je steeds dichterbij het aankopen van jouw droomhuis!


Soms is het lastig om objectief en zakelijk te blijven, emoties gaan een rol spelen en maak je dan wel de juiste beslissing? Als aankoopmakelaar kunnen we je helpen bij het bepalen van de beste onderhandelingsstrategie en we adviseren over een realistische prijs. Een bod is trouwens niet alleen een geldbedrag noemen, je moet op hetzelfde moment ook al goed nadenken over eventuele ontbindende voorwaarden, de opleverdatum en eventuele roerende zaken die je wilt overnemen.
De koopovereenkomst
Zijn jullie het als koper en verkoper eens over de koopprijs? Dan is er overeenstemming en zal dit schriftelijk worden vastgelegd in een koopovereenkomst. Hoewel het ondertekenen van de overeenkomst tegenwoordig makkelijk digitaal kan plaatsvinden, is het toch ook vaak leuk om dit persoonlijk te doen in bijzijn van de makelaar. De makelaar loopt dan samen met jou de overeenkomst door en je hebt de kans om nog wat vragen te stellen. Wanneer de koopovereenkomst getekend is door alle partijen heb je als koper 3 dagen wettelijke bedenktijd. Binnen deze 3 dagen kun je zonder opgaaf van reden de overeenkomst ontbinden.
De financiering regelen
Nu je een koopovereenkomst hebt gesloten is het van belang de financiering zo snel mogelijk rond te krijgen, in ieder geval voordat de ontbindende voorwaarden verlopen. Wat moet je ineens veel regelen als het zover is… Het aanvragen van een hypotheek kost veel tijd en zorgvuldigheid van jou, er moeten namelijk veel documenten worden aangeleverd. Ook wil de hypotheekverstrekker weten wat het huis wat je hebt gekocht waard is. Daarom is er vaak een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur nodig. Jouw aankoopmakelaar of verkoopmakelaar mag zelf niet als taxateur optreden. Witte Makelaars kan je wel een taxateur aanbevelen wanneer je zelf niet zo goed weet wie je het beste kan helpen.
De sleuteloverdracht
Als de ontbindende voorwaarden zijn verlopen en je hebt de financiering rond dan is het wachten tot het leukste moment van het hele proces; de sleuteloverdracht! Jij was natuurlijk al begonnen met jouw interieur, het ontwerpen, de stoffering uitzoeken en verhuisdozen bestellen… Nu is de dag dat je daadwerkelijk kunt beginnen met van het huis een thuis maken! Op de dag dat je naar de notaris gaat, ga je voorafgaand aan die afspraak naar je nieuwe woning voor een inspectie. Je inspecteert samen met de verkopende partij de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is.
Notaris
Het moment dat jij eigenaar wordt van jouw nieuwe woning is wanneer de akte van levering en de hypotheekakte worden ‘gepasseerd’ bij de notaris. Een paar dagen voor de afgesproken leveringsdatum ontvang je van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening welke je goed moet controleren.
Eenmaal bij de notaris betaal je, vrijwel altijd via de hypotheekverstrekker, de koopsom en eventuele overige kosten. Vervolgens teken je de akte van levering. De woning staat nu op jouw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is verhuizen en genieten van jouw nieuwe droomhuis!
Veelgestelde vragen
Je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij een tegenbod doet. Het doen van een bod betekent dus nog niet dat je aan het onderhandelen bent. Ook wanneer de makelaar zegt dat hij je bod gaan bespreken met de verkoper, is het nog geen onderhandeling.
Nee, een vraagprijs een uitnodiging is tot het doen van een bod. De verkoper mag zelf beslissen of hij het bod accepteert of dat hij een tegenbod doet.
Ja, een onderhandeling betekent namelijk nog niet dat de woning daadwerkelijk verkocht wordt. Bovendien wil de verkoper waarschijnlijk weten of er meer belangstelling is. Het is zelfs zo dat er met meer dan één partij tegelijk onderhandeld mag worden, mits de NVM-makelaar dit duidelijk meldt.
Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken (zoals de prijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden) wordt dit schriftelijk vastgelegd in een koopovereenkomst. Zodra zowel verkoper als koper hebben getekend, en de koper heeft een kopie van de overeenkomst ontvangen, gaan de 3 dagen bedenktijd in. Wanneer deze bedenktijd voorbij is dan is er officieel een overeenkomst gesloten, en is de woning (onder voorbehoud) verkocht.
Wettelijk gezien heeft een koper na het ontvangen van de getekende overeenkomst drie dagen bedenktijd. Binnen deze termijn mag je als koper zonder opgaaf van reden van de koop af zien. Soms duurt de bedenktijd langer dan drie dagen, omdat het eindigt op een weekend- of feestdag. Benieuwd hoe het bij jou zit? Wij kunnen je precies vertellen tot wanneer de bedenktijd loopt.
Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die opgenomen kunnen worden in de koopovereenkomst. Aan de hand van deze voorwaarden kan de overeenkomst kosteloos worden ontbonden. De meest gebruikte ontbindende voorwaarde is de ontbindende voorwaarde voor financiering. Mocht uiterlijk op een afgesproken datum blijken dat je de financiering tóch niet rond krijgt, dan kun je door middel van een afwijzingsbrief van de geldverstrekker de koopovereenkomst ontbinden. Een ander voorbeeld is een voorbehoud voor een bouwtechnische keuring, hierbij laat je als koper de woning inspecteren op (verborgen) gebreken. Vooraf spreek je af op basis van welke bevindingen je de koop wilt ontbinden, bijvoorbeeld als blijkt dat er meer dan € 10.000,- aan kosten zijn van direct noodzakelijk herstel van de woning.
Als koper van een bestaande woning heb je zogeheten kosten koper. Hieronder vallen de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Hierbij moet je bijvoorbeeld rekening houden met overdrachtsbelasting, de notariskosten voor het opmaken en inschrijven van een leveringsakte en een hypotheekakte. De courtage kosten van de verkopend makelaar zijn voor rekening van de verkoper. Heb jij als koper een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan is deze courtage wel voor jouw rekening.
Ja, naast de koopsom en de kosten koper zal je extra kosten maken voor de aankoop van een woning. Bijvoorbeeld de kosten die je betaalt aan je hypotheekadviseur. Daarnaast zal je, voor het verkrijgen van een hypotheek, de woning vaak ook moeten laten taxeren. Ook de kosten voor aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld een bouwkundige keuring, zijn vaak voor rekening van de koper.
Vrijblijvende afspraak met onze makelaar?
Reviews
Klanten beoordelen Witte Makelaars met een 9,2 van de 81 reviews.

