Hoe maak je jouw huis aantrekkelijk voor de verkoop

6 min. lezen

Gaat jouw huis binnenkort in de verkoop? Spannend! Een huis verkopen kan aardig wat stress opleveren. Witte Makelaars zal je bij dit proces zo goed mogelijk ondersteunen en we proberen je zo veel mogelijk te ontzorgen, maar zelf kun je ook zeker je steentje bijdragen. Want hoe zorg je er voor dat jouw huis in de smaak valt bij een groot publiek? Probeer jezelf in de schoenen te plaatsen van potentiële kopers: waar let jij zelf op bij bezichtigingen? En waar knap je juist op af? Kleine aanpassingen kunnen soms een enorm verschil maken voor geïnteresseerde kijkers. Mensen zijn vaak niet zo goed in door dingen heen kijken als je zou willen, dus probeer ze een handje te helpen.

Maar hoe pak je dit nu aan?

Buiten

Kijkers zien als eerst de buitenkant van je woning. Zorg ervoor dat je huis en je tuin er verzorgd uit zien. Denk hierbij aan onkruid wieden, vuilnisbakken uit het zicht en geen auto’s of fietsen voor de deur.

Ingang

En dan gaan we naar de voordeur. Een nette entree zorgt voor een goede eerste indruk. Hang niet te veel jassen aan de kapstok en berg losliggende spullen en schoenen op in de kast. Let hierbij op dat kijkers vaak wel de meterkast willen bekijken.

Woonkamer

Zet foto’s uit het zicht en zorg dat speelgoed en spullen van je kinderen of je huisdieren opgeruimd zijn. Een verse bos bloemen of een mooie fruitmand op tafel kan zorgen voor een aangename sfeer in huis.

Keuken

De keuken moet brandschoon en opgeruimd zijn, denk hierbij aan de koelkast, afzuigkap, vaatwasser en uiteraard het aanrecht. Houd het aanrecht zo leeg mogelijk en zorg voor schone hand- en theedoeken of berg deze op. Ook een schone vuilnisbak staat netter, of zet deze helemaal uit het zicht.

Badkamer

Ook hier zorg je ervoor dat alles stof-, haar- en vlekvrij is. In de badkamer geldt: less is more. Geen tandpasta, te veel shampoo of losse handdoeken in het zicht. Het toilet moet schoon en fris zijn: verwijder de toiletborstel, een vol prullenbakje en je voorraad toiletrollen. De wc-bril met deksel naar beneden is altijd een goed idee.

Slaapkamer

Maak je bed netjes op met schoon en neutraal beddengoed. Zorg dat wasmanden, kledingstukken en overtollige spullen uit het zicht zijn. Kijkers willen inbouw/vaste kasten vaak graag bekijken, zorg er dus voor dat wanneer de deur open gaat je overtollige spullen er niet zo maar uit vallen.

Garage/berging

Een plek die je niet mag overslaan is je garage of berging. Ruim netjes op en zorg dat deze niet te vol staat zodat kijkers een goede indruk van de ruimte krijgen.

Onderhoud

Voorafgaand aan de foto’s en bezichtigingen is het belangrijk om nog een keer kritisch naar je woning te kijken. Zitten er misschien gaten aan de muur? Of kan deze wel een likje verf gebruiken? Zijn de kitranden nog in orde? Loop rustig door de woning heen om dit soort zaken te checken. Belangrijk hierbij is dat je niet gaat voor een snelle oplossing, maar zorg vooral dat het netjes gebeurt. En iets wat je ook niet dient te vergeten: de buitenkant! Zorg dat de dakgoot leeg is en maak de kozijnen schoon: van binnen én van buiten.

Algemene tips

Voor elke ruimte geldt: berg losse spullen zo veel mogelijk op. Je wilt de woning zo ruim mogelijk laten lijken en dat doe je door een deel van je (persoonlijke) spullen weg te halen.
Zorg er voor dat je woning plezierig ruikt. Kijkers knappen af op nare geurtjes van huisdieren of tabak. Zet de ramen een tijdje open of gebruik een geur verwijderaar. Let op dat je geen sterke luchtverfrisser gebruikt, deze maskeren de geur alleen maar.
Zorg voor voldoende licht in je huis: gordijnen open, rolluiken en zonwering omhoog.
Zet de puntjes op de i. Loop met een kritische blik door je huis en smeer nog even olie op die piepende deur of zet die losse plinten nog even vast.
En last but not least, de gouden oude makelaarstip: bak een lekkere appeltaart voor een huiselijke, uitnodigende geur!😉 Geen keukenprins(es)? De geur van verse koffie of brandende kaarsen geeft ook een gevoel van ‘thuiskomen’.

Ben jij van plan om je woning binnenkort te verkopen? En ben je benieuwd wat jij nog kunt doen om jouw woning het beste te presenteren? Een van onze makelaars komt graag bij je langs voor gratis tips & tricks.

Vrijblijvende afspraak met onze makelaar?    Menu