Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?

8 min. lezen

Na uren speuren op Funda naar dé perfecte koopwoning, het bestuderen van o.a. de foto’s en plattegronden en het contact met de makelaar is het zo ver: je gaat bezichtigen! Komt de woning in het echt overeen met de foto’s op het internet? Hoe staat het met het onderhoud van de woning? Vragen welke je graag beantwoord ziet. Maar waar moet je nou precies op letten bij een bezichtiging? Hieronder geven we je enkele tips om goed voorbereid naar je mogelijke droomwoning te gaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het begint met het bedenken en noteren waar jouw nieuwe droomhuis allemaal aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal slaapkamers, zonligging, de afstand van de woning naar je werk en nog zo veel meer. Heeft de woning bijvoorbeeld drie slaapkamers maar wil jij er het liefst vier? Kijk dan tijdens de bezichtiging of er een mogelijkheid is om er een bij te maken.

Daarnaast zijn je waarschijnlijk dingen opgevallen op Funda waar je vragen over hebt. Is de CV-ketel aan vervanging toe? Heb je veel last van de drukke weg aan de achterzijde van de woning? Voorafgaand aan de bezichtiging stuurt de verkoopmakelaar je verschillende documenten toe zoals een vragenlijst over de woning en een lijst van zaken. Neem deze informatie goed door en kijk of je hierover vragen hebt welke je kunt stellen tijdens de bezichtiging.

Liefde op het eerste gezicht

De eerste indruk van een woning is hartstikke belangrijk. Wat voor gevoel krijg je als je het huis binnen stapt? Zie jij jezelf al in de woonkamer zitten, of je favoriete recept koken in de keuken? Heb je genoeg ruimte om hier te leven en kun je al je meubels kwijt in het huis? Praktische zaken kun je (vaak) veranderen, het gevoel dat je hebt vaak niet. Laat je tijdens de bezichtiging niet te veel leiden door de makelaar maar kijk op je gemak rond door het huis. Gaat het je toch allemaal wat te snel? Vraag dan of je een tweede ronde mag doen door de woning om bijvoorbeeld te kijken naar mogelijke scheuren of vochtplekken. Vraag altijd aan de makelaar wat de oorzaak is van mogelijke gebreken. Probeer tussendoor de antwoorden op te schrijven zodat je het niet vergeet door de vele indrukken. Soms is het ook handig om wat extra foto’s te maken van zaken welke je wilt onthouden en onderzoeken, vraag dan altijd aan de makelaar of dit akkoord is.

Oog voor detail

Vaak ben je tijdens de bezichtiging overdonderd door de vele indrukken, maar probeer je ook te focussen op de details. Hoe is bijvoorbeeld de afwerking van de woning? Werkt alle (keuken)apparatuur? Denk hierbij niet alleen aan de binnenkant van de woning, maar kijk ook goed naar de buitenkant. Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Hoe zit het met het onderhoud van het schilderwerk? Is het dak in orde of moet er iets vervangen worden?

Mocht je hier niet helemaal in thuis zijn neem dan iemand mee die er meer verstand van heeft, bijvoorbeeld een aannemer/bouwkundige of een aankoopmakelaar. Wij als aankoopmakelaar ondersteunen je graag tijdens bezichtigingen: terwijl wij letten op de bouwkundige en juridische details heb jij tijd om te focussen op je gevoel.

Locatie, locatie, locatie

Een veel gebruikte term in makelaarsland. Kijk bij de locatie niet alleen goed naar de voorzieningen in de buurt zoals basisscholen en supermarkten, maar ook naar zaken welke bijvoorbeeld overlast kunnen veroorzaken. Ligt er een voetbalveld achter de woning? Bedenk je dan dat er tijdens trainingen en wedstrijden geluid vandaan zal komen. Loop daarom, op verschillende dagen of tijden, een rondje door de omgeving. Zo krijg je een goede indruk van de geluiden op verschillende momenten. Hetzelfde geldt voor parkeergelegenheid voor jezelf, maar ook voor bezoek. Het is altijd een pré als je je auto in de buurt kwijt kunt. Ga je op verdere afstand van je werk wonen? Rijd dan eens naar je werk in de spits, zo weet je hoeveel reistijd je ongeveer kwijt bent aan woon-werkverkeer en kun je kijken of dit haalbaar is voor jou. En last but not least: de buren. Je kunt natuurlijk brutaal zijn en aanbellen en tegelijkertijd wat informatie vragen over de buurt. Is dit toch iets te veel gevraagd? Werp dan een snelle blik op de woning en de tuin, is het goed onderhouden of staat het onkruid tot aan de knieën? Het zegt (vaak) veel over de mensen die er wonen. Staan er stapels bierkratten op het balkon? Dat geeft aan dat er misschien regelmatig een feestje gegeven wordt.

Bonustips

  • Plan je bezichtiging altijd overdag. Zo kun je goed kijken hoe de woning er bij daglicht uit ziet en hoe de zonligging is. Ook mogelijke gebreken zijn overdag beter zichtbaar dan ’s avonds.
  • Weet van te voren wat je budget is. Het is natuurlijk zonde als je helemaal verliefd bent op de woning maar later blijkt dat het financieel niet haalbaar is. Gratis hypotheekadvies? Een van onze hypotheekadviseurs kan eenvoudig je maximale hypotheek berekenen.
  • Denk ook na over een mogelijke verbouwing. Wat zou je willen aanpassen en wat gaat dat kosten?
  • Probeer nooit alleen naar een bezichtiging te gaan, ook niet als je alleen gaat kopen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je partner, kinderen of ouders moeten werken maar probeer dan te kijken of een andere vriend(in) mee kan. Twee paar ogen zien immers meer dan één.
  • Kijk door de meubels in de woning heen. Al is het prachtig en nog zo je smaak, je koopt het huis en niet de meubels.
  • Vraag naar de energiekosten. In de vragenlijst staat vaak aangegeven wat het verbruik is van de huidige bewoners: kijk goed hoe dit van toepassing kan zijn op jouw situatie. Valt het op dat de huidige bewoners veel of juist weinig verbruiken? Probeer er dan achter te komen hoe dit kan.
  • Bij een appartement zijn er nog wat extra zaken waar je op moet letten, namelijk de Vereniging van Eigenaren. Laat je goed informeren over de financiële situatie van de VvE en kijk wat zij voor jou betekenen. Het zou zonde zijn als je maandelijks veel geld betaalt en daar vervolgens niks mee wordt gedaan.

Heb jij een bezichtiging gepland staan en twijfel je over de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar? Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op, we leggen het je graag uit. Een specialist wat betreft het kopen van woningen is altijd mooi meegenomen. We geven je inzicht in de waarde van de koopwoning en we zijn ervaren onderhandelaars: zo gaan we samen voor het maximale resultaat.

Waarom Witte?

Witte woont

Wij vinden voor iedereen
hét (t)huis

Witte werkt

Wij bieden een sterk
marketingplan op maat

Witte waarde

Onze waardebepaling is
gratis

Witte weet

Onze marktkennis
garandeert een vlotte
verkoop

Witte wint

Voor jou! In prijs, overige
afspraken en ontzorgen

Reviews

Klanten beoordelen Witte Makelaars met een 9,3 van de 64 reviews.

Menu