Duurzaamheid steeds belangrijker bij aankoop woning

4 min. lezen

Stijgende energiekosten, klimaatcrisis en een snel veranderende huizenmarkt. De behoefte bij mensen om duurzaam te wonen is nog nooit zo groot geweest. Potentiële kopers kijken goed naar het energielabel en hoe een huis verduurzaamd is. Van je huis verduurzamen krijg je ook zeker geen spijt. Door bijvoorbeeld (extra) isolatie en zonnepanelen daalt je energierekening, en dat loont, zeker op de lange termijn. In 2050 mogen huizen alleen nog maar duurzaam worden verwarmd, bijvoorbeeld met een waterpomp. Goede isolatie is daarvoor echter essentieel.

Investeren in (zonne-)energie

Het gebeurt steeds meer, we investeren meer in duurzame (zonne-)energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, en met een zonneboiler verwarm je je water om warm te kunnen douchen en zodat er warm water uit je keukenkraan loopt. Dit zorgt voor een lagere energierekening, echter is goede isolatie hierbij essentieel. Het zou namelijk zonde zijn om je huis duurzaam te verwarmen wanneer de warmte weer net zo snel naar buiten trekt. Zijn er delen in je huis nog niet geïsoleerd? Denk er dan toch eens over na om te kijken naar (na-)isolatie.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een trend die voor iedereen belangrijk is, maar hoe kijken de verschillende generaties aan tegen duurzaamheid? Bij uiteenlopende generaties is de kijk op duurzaamheid anders. Generatie Z en de millennials (jongeren) hebben vaak minder te besteden , zij nemen duurzaamheid mee in hun zoektocht, maar laten het om financiële redenen uiteindelijk toch vaak vallen. Daar tegenover staat generatie X en de babyboomers welke wel degelijk investeren in duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat zij de verantwoordelijkheid bij duurzaamheid zeer serieus nemen en zij kunnen dit vaak dan ook betalen.

Als we kijken naar woningen in de verkoop zien we dat woningen met energielabel A gemiddeld 22% vaker gevonden worden dan woningen met energielabel G. Volgens de laatste Funda statistieken loont het om een nieuw energielabel aan te vragen na het verduurzamen van je woning. Woningen met een hoger energielabel krijgen doorgaans namelijk meer contactaanvragen dan woningen met een laag energielabel.

Een energielabel heeft een directe invloed op de verkoopprijs, zowel positief als negatief. Groen gelabelde woningen worden volgens de statistieken eerder verkocht én vaak voor een betere prijs dan rood gelabelde woningen. Meer dan de helft van de consumenten vindt het belangrijk welk energielabel een woning heeft, met als voornaamste reden de stijgende energieprijzen. Andere redenen zijn het verhogen van de woningwaarde, wooncomfort en het milieu.

Toch let een kwart van de consumenten niet op het energielabel wanneer ze daadwerkelijk een bod gaan doen op een woning. Deze mensen vinden de prijs van een woning nog steeds belangrijker dan de duurzaamheid of het wooncomfort.

makelaars, duurzaam
“Ben jij van plan om je woning te verkopen en wil je graag weten of (duurzame) aanpassingen positieve invloed hebben op de verkoopprijs? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze makelaars, zij voorzien je graag van advies!”
Menu