Het energielabel: verplicht bij het te koop zetten van je woning.

4 min. lezen

Het energielabel, je hoort en ziet het steeds vaker. Maar wat is het nou eigenlijk en waarom heb je het nodig bij de verkoop van je woning? Wij leggen het je uit in onderstaande blog!

Een energielabel, wat is dat precies?

Een energielabel van een woning laat een (potentiële) koper of huurder in één oogopslag zien hoe zuinig, milieuvriendelijk of energiebesparend de woning is. Het energielabel wordt afgegeven in verschillende klassen van A tot G, waarbij A++++ zéér energiezuinig is, en G zeer onzuinig is.

Voor wat is een energielabel verplicht?

Het energielabel is verplicht bij het te koop zetten van je huis! Als je je huis gaat verkopen (of verhuren) dient er op voorhand een definitief energielabel van je woning te zijn afgegeven. Per 1 januari 2022 is de advertentieplicht van kracht. Dat betekent dat wanneer een woning te koop wordt aangeboden op Facebook, Insta of Funda het label erbij vermeld moet worden. Wanneer dit niet wordt gedaan riskeert de verkoper een boete.. ons advies is dit niet te riskeren.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Bij het aanvragen van een energielabel komt een deskundige bij jou thuis langs om te kijken hoe energiezuinig je huis werkelijk is. Hierna zal er een rapport worden opgesteld waarna het label wordt ingeschreven in het landelijke register. Jij bent als verkoper vrij om zelf een deskundige te kiezen, de kosten zullen dan ook per deskundige verschillen. Houd hierbij wel rekening met een bedrag van een paar honderd euro. De gemiddelde prijs voor een energielabel zit rond de € 300,00.

Hoe lang duurt het voordat het energielabel binnen is?

Wegens de verplichting van een energielabel is het druk, erg druk. Het kan gemiddeld enkele weken tot zelfs meer dan een maand duren voordat het energielabel bij jou binnen is. Niet erg bevorderlijk wanneer je je woning wilt gaan verkopen.

Wat als ik mijn woning zo snel mogelijk wil verkopen?

Maak je geen zorgen! Wij als Witte Makelaars hebben vaste prijsafspraken met energie-deskundigen. Hierdoor kunnen wij beloven dat de levertijd snel en de kosten laag zijn. Wanneer je bij ons een energielabel aanvraagt kan deze binnen 2 à 3 weken binnen zijn. Super toch?

Wil je meer informatie over het aanvragen van een definitief energielabel? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Menu