Voorkom deze fouten bij het kopen van een huis

5 min. lezen

Ga je een huis kopen? Dan wil je de volgende fouten liever niet maken. Een huis kopen doe je natuurlijk niet dagelijks, dat snappen wij als geen ander. Wij wijzen jou er daarom graag alvast op zodat je goed voorbereid de woningmarkt op gaat!

Niet weten wat je zoekt

Voordat je woningen gaat bezichtigen raden wij aan om een wensenlijstje en eisenlijstje te maken. Op het wensenlijstje plaats je zaken plaatsen die je graag in het huis zou willen en op het eisenlijstje plaats je zaken die het huis echt moet hebben. Zo kun je met een bezichtiging alles afgaan en weet je of het huis wel of niet bij je past en welke concessies je eventueel kan doen. In veel gevallen zal je geen concessies willen doen met zaken die op je eisenlijstje staan.

Te leuke inrichting

Sommige huizen lijken rechtstreeks uit een glossy woontijdschrift te komen. Kijk hier alsjeblieft doorheen. Het kan wel helemaal je stijl zijn qua inrichting maar bedenk altijd dat je het huis koopt en niet de meubels. Let daarom goed op alle ruimtes in het huis, kijk naar de isolatie en de mogelijke gebreken van de woning. Zet de te leuke vaasjes en lampen even uit je hoofd: zo voorkom je dat het een aankoop met een roze bril wordt.

Niet goed naar de locatie kijken

Je hebt een woning gevonden die aan alle eisen voldoet. Alleen is de woning in een rustig dorpje terwijl je zo graag in een bruisende stad wil wonen. Dit is een heel groot verschil, pas daar dus mee op. De eerste weken zijn nog leuk en ben je enthousiast over je nieuwe huis maar wanneer je eenmaal gesetteld bent ga je pas het grote verschil in locatie merken. En dat werkt natuurlijk ook voor andere dingen; ben je een zonaanbidder en zit je graag de hele dag in je tuin? Bedenk dan goed dat een tuin op het noorden niet de slimste keus is en dat je daar later spijt van kunt krijgen.

De locatie en de positie van de woning kan niet veranderd worden maar de indeling van het huis wel. Informeer daarom goed naar de omgeving, loop eens een rondje door de buurt en bedenk of je je hier echt thuis kunt voelen.

Wat is je budget?

Weet jij nog niet hoeveel je kan lenen? Zoek dit eerst uit voordat je op zoek gaat naar je droomhuis. Dit is een van de meest gemaakte fouten en het kan heel veel teleurstellingen voorkomen. Het is daarom verstandig om eerst met een hypotheekadviseur uit te zoeken wat je maximaal kunt lenen. We raden je aan om niet boven je budget te zoeken. Je wilt namelijk voorkomen dat er naast de transactieprijs van de woning nog kosten komen die je je niet kunt veroorloven. Enkele voorbeelden hiervan zijn een aankoopmakelaar, taxatie, bouwkundige keuring, reparaties en onderhoud.

Kopen zonder kijken

We kennen het leuke tv-programma allemaal wel, maar in werkelijkheid is dit geen goed idee en wij raden je dit ook sterk af. Wanneer de woningmarkt krap is snappen we dat je je droomhuis niet voor je neus voorbij kan laten gaan, maar ga altijd eerst bezichtigen. Op foto’s kan het allemaal wat mooier lijken dan dat het in werkelijkheid is. Op foto’s zie je geen (verborgen) gebreken en voel je het huis en de buurt niet. Bovendien is het kopen van een huis een enorme financiële uitgave, laat dit niet over 1 nacht ijs gaan.

Ben jij van plan om de woningmarkt te trotseren en wil je een (nieuwe) woning kopen? Overweeg dan eens om een aankoopmakelaar in te schakelen. Onze makelaars ondersteunen je bij de zoektocht, kijken naar juridische en bouwkundige details en voorkomen dat jij een kat in de zak koopt. We zullen je van begin tot eind ondersteunen en zorgen dat alles voor jou tot in de puntjes wordt geregeld. Zo wordt een huis kopen een stuk makkelijker en leuker!

Vrijblijvende afspraak met onze makelaar?    Menu