Levensloopbestendig wonen in Tiel

6 min. lezen

Als je denkt aan de toekomst, denk je misschien wel aan ouder worden op de plek waar je nu woont. Maar wat als je huidige woning (nog) niet levensloopbestendig is? Een levensloopbestendige woning is een woning die geschikt is om er altijd te blijven wonen, ook als je leven verandert door bijvoorbeeld een ziekte, handicap of ouderdom. Veel mensen stellen het kijken naar een levensloopbestendige woning uit, omdat ze daar simpelweg nog niet aan toe zijn. Maar wat als je door een (medische) noodzaak niet meer anders kunt? Het is daarom verstandig om hier tijdig naar te kijken en preventief actie te ondernemen, mits je in je eigen woning wilt blijven wonen natuurlijk.

Verbouwen

Je stelt jezelf eerst de vraag: is dit de woning waar ik oud wil worden? Is het antwoord volmondig JA, dan is het tijd om te kijken naar levensloopbestendige maatregelen. Ga je bijvoorbeeld binnenkort de keuken verbouwen? Denk dan alvast aan het plaatsen van apparatuur op werkhoogte zodat je niet meer hoeft te bukken. Een andere belangrijke maatregel kan zijn het verwijderen van drempels in en om de woning om vallen te voorkomen. Ook kun je de trap alvast voorbereiden op een traplift of creëer je extra houvast door het plaatsen van een extra trapleuning. Door geleidelijk aan na te denken over levensloopbestendige maatregelen creëer je extra gemak, comfort en veiligheid in je eigen woning. Zo voorkom je dat je overhaast keuzes moet gaan maken op een moment dat het niet meer anders kan.

Verhuizen

Soms is een woning simpelweg niet geschikt om levensloopbestendig te maken of besluit je dat je huidige woning niet de woning is waar je oud wil worden door bijvoorbeeld de grootte of locatie. Dan is het belangrijk om je woonwensen goed op een rijtje te zetten. Ga in gesprek met vrienden, familie of zelfs een makelaar om te kijken waar je allemaal op moet letten bij het zoeken naar een nieuwe woning. Denk hierbij niet alleen aan de kenmerken van de woning zoals slaapkamer en badkamer op dezelfde etage, maar kijk ook goed naar het woonoppervlak, de (grootte van) de buitenruimte en het onderhoud van de woning. Een grote woning met tuin is vaak lastiger te onderhouden dan een fijn appartement met balkon.

Andere dingen waar je op kunt letten zijn duurzaamheid en onderhoud, zo vragen kunststof kozijnen weinig onderhoud terwijl houten kozijnen op zijn tijd opnieuw gelakt moeten worden. Wat betreft duurzaamheid: om je écht optimaal voor te bereiden op de toekomst is het verstandig om te kijken naar duurzame maatregelen. Door bijvoorbeeld te kijken naar woningen met extra energiezuinige maatregelen zullen je maandelijkse lasten afnemen. Wel zo fijn als je inkomsten in de toekomst wellicht minder gaan worden.

Levensloopbestendig wonen in Tiel

Appartementen

Is je huidige woning te groot geworden? Dan is het misschien een idee om te kijken naar een appartement. Belangrijk hierbij is om niet alleen te kijken naar de ruimte, maar ook naar de toegankelijkheid van het appartement en de voorzieningen en bereikbaarheid in de omgeving. Iets anders om naar te kijken is de Vereniging van Eigenaren (VvE), anders dan bij een woning moet er in een appartementencomplex samen met de andere eigenaren beslist worden over zaken omtrent je appartement. Een voordeel van een VvE is dat je als het goed is niet voor financiële verrassingen komt te staan. Maandelijks betaal je servicekosten waarvan o.a. het (groot) onderhoud wordt betaald.

In Tiel vind je verschillende appartementencomplexen waar het (op je oude dag) heerlijk toeven is. Een van de bekendste complexen in Tiel is De Kranshof, gelegen boven de Jumbo en Lidl en op loopafstand van het stadscentrum. De Kranshof beschikt over een goed onderhouden, gezamenlijke binnentuin: ideaal voor de buitenmensen onder ons welke nog graag een boekje lezen in de tuin.

Andere mogelijkheden zijn de (nu nog) drie woontorens aan de Echteldsedijk. Deze appartementen hebben veelal een fantastisch uitzicht over de Waal of de stad Tiel. Op dit moment staat er ook een nieuwbouwproject in de verkoop genaamd De Havenmeester, hier wordt eveneens aan de kade een fantastisch nieuw appartementencomplex gebouwd. Nieuwsgierig? Neem vooral eens een kijkje op de website of neem contact met ons op voor meer informatie.

Verder beschikt Tiel ook over wat kleinschaligere appartementencomplexen, bijvoorbeeld aan de Nieuwe Tielseweg, Zoutkeetstraatje, Westluidensestraat. Voel jij je meer thuis in Passewaaij? Ook daar zijn diverse appartementencomplexen te vinden aan o.a. de Sestertiusstraat, Jasmijn en Grote Vos.

Bungalow

Is de overstap van een huis naar een appartement te groot? Geniet jij nog van het tuinieren en de extra leefruimte? Dan is een bungalow of soortgelijke woning wellicht iets voor jou. In Tiel vind je enkele straten of wijken waar meerdere bungalows te vinden zijn. Denk aan de Ruisvoorn, Boerhaavelaan, Dokter Asjeslaan of Cichorei. Daarnaast zijn er natuurlijk ook verschillende woningen levensloopbestendig gemaakt door de huidige bewoners, denk aan een tweekapper of vrijstaande woning met slaapkamer en badkamer op de begane grond.

Een andere mogelijkheid is het zelf levensloopbestendig maken van een bestaande woning. Hierbij ga je eerst op zoek naar een woning met genoeg leefruimte op de begane grond, of met bijvoorbeeld een grote garage, waarna je deze woning verbouwt met slaapkamer en badkamer op de begane grond.

makelaars, duurzaam
“Ben jij op zoek naar een levensloopbestendige woning en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? We brengen je graag eens in contact met een van onze makelaars, zij kunnen je zowel juridisch als bouwkundig bij staan in deze zoektocht. Zo zorgen we er samen voor dat we een woning vinden welke op jouw toekomst is voorbereid.”
Menu