Een taxatie, hoe werkt dat?

4 min. lezen

Een woning taxeren is een belangrijke stap in het aankoop- of verkoopproces van een huis. Maar wat houdt het taxeren van een woning eigenlijk in? Waarom is het nodig? En hoe gaat het in zijn werk? In dit blog lees je alles wat je moet weten over het taxeren van een woning.

Ben je op zoek naar een gevalideerd taxatierapport die uitgevoerd wordt door een taxateur die gekwalificeerd is om voor alle geldverstrekkers en overheidsinstanties te mogen taxeren? Dan ben je bij Witte Makelaars aan het juiste adres!

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een schatting van de waarde van een object. Bij het taxeren van een woning wordt de waarde van de woning bepaald op basis van verschillende factoren, zoals de locatie, de grootte van het perceel, de staat van onderhoud en de bouwkundige staat van de woning. Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur die hiervoor is gecertificeerd. Een taxatierapport wordt opgesteld aan de hand van de bevindingen van de taxateur en dient als onderbouwing van de waarde van een woning.

Waarom is een taxatie nodig?

Een taxatie is nodig bij het kopen of verkopen van een woning. Wanneer je een woning wilt kopen, wil je natuurlijk weten wat de reële waarde van de woning is. Door middel van een taxatie kun je zien wat de woning waard is en of de vraagprijs realistisch is. Een taxatie biedt ook zekerheid bij het verkrijgen van een hypotheek. Een bank wil namelijk zekerheid dat de woning de hypotheekwaarde vertegenwoordigt, en laat daarom vaak een taxatie uitvoeren. Ook bij het verkopen van een woning kan een taxatie van belang zijn. Door middel van een taxatie kun je als verkoper inzicht krijgen in de waarde van je woning en kun je de vraagprijs hierop aanpassen. Het kan ook zijn dat een potentiële koper een taxatie wil laten uitvoeren om de waarde van de woning te bepalen en te kijken of de vraagprijs realistisch is.

Hoe gaat het taxeren van een woning in zijn werk?

Het taxatieproces begint met het uitvoeren van een bouwkundige keuring. De taxateur bekijkt de staat van onderhoud van de woning en kijkt naar eventuele gebreken of mankementen aan de woning. Vervolgens wordt de locatie van de woning bekeken. De taxateur kijkt naar de wijk waarin de woning zich bevindt en kijkt of er eventuele factoren zijn die de waarde van de woning kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld een drukke weg in de buurt.

Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de woning en het perceel waarop de woning staat. De taxateur kijkt naar de oppervlakte van de woning en of er eventueel uitbreidingsmogelijkheden zijn. Ook wordt er gekeken naar de staat van de tuin en eventuele bijgebouwen.

Tot slot wordt er gekeken naar vergelijkbare woningen in dezelfde wijk of buurt. Hierbij wordt gekeken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen om een goede vergelijking te kunnen maken. Op basis van deze factoren wordt er een waarde bepaald voor de woning. De taxateur maakt vervolgens een taxatierapport op waarin de waardebepaling wordt onderbouwd. Dit rapport wordt vervolgens gebruikt bij de verkoop of aankoop van de woning.

Kosten van een taxatie

Een taxatie brengt kosten met zich mee. De kosten van een taxatie variëren per taxateur en zijn afhankelijk van de waarde van de woning. Het is verstandig om vooraf bij de taxateur de kosten op te vragen en hier afspraken over te maken.

Ben je nog op zoek naar een taxateur? Wij regelen en plannen met veel plezier een taxatie voor je in, bel ons voor de mogelijkheden!

Ook interessant voor jou

Menu