Je huis lente proof maken

5 min. lezen

Yes! Het zonnetje gaat weer schijnen, de eerste terrasdagen zijn een feit en de bloemen beginnen weer te bloeien. Het wordt weer lekker weer! Hoewel we de winter lekker sfeervol vinden, vinden we de lente stiekem toch ook heel erg leuk. Veel groen, frisse kleuren en de dagen worden weer langer. Voel jij de lentekriebels al? Tijd om je huis helemaal lente proof te maken!

De lente begint natuurlijk met de grote voorjaarsschoonmaak! Neem alle ruimtes in je huis lekker onder handen zodat je de lente met een fris en schoon huis kan starten. Het is nu het moment om je huis lekker aan kant te maken en al je overbodige spullen weg te doen. Niets is fijner dan letterlijk een frisse start te maken. Je zult zien dat het best mee valt en je huis zo weer schoon en opgeruimd is. Tip: bel je moeder, je zus of de buurman en vraag of ze mee komen helpen. Samen is altijd gezelliger (en sneller!) dan alleen.

Maar hoe pak je dit nu aan?

Voor je begint met schoonmaken is het slim om eerst goed op te ruimen. Pak dit bijvoorbeeld systematisch aan en doe dit kamer voor kamer. Kom je spullen tegen welke je al langer dan een jaar niet meer gebruikt? Bekijk dan eens of je het weg wilt doen en bijvoorbeeld kunt verkopen. En doe dit niet alleen op de plekken waar je het ‘ziet’, maar kijk ook eens goed ín je kastjes en op zolder. Je zult verbaasd zijn hoeveel spullen je door de jaren heen verzamelt.

Nadat je orde in huis hebt gecreëerd kun je aan de slag met de grote schoonmaak. Gooi de ramen lekker open, zet een leuk muziekje op en poets alles wat los en vast zit. Het is even wat werk, maar geloof me: je bent er later blij mee. Laat ondertussen je beddengoed en kussens lekker buiten luchten en was de kussenhoezen van de bank eens in de wasmachine. De dagen worden weer langer dus de gordijnen zullen weer wat langer open blijven, zorg dat deze weer fris zijn én natuurlijk dat de ramen gelapt zijn. Kijk hierbij ook eens naar de ventilatieroosters boven je raam of in het plafond/ de muur.

Klusjes

Daarnaast is de grote schoonmaak ook het ideale moment om wat achterstallige klusjes aan te pakken. Denk hierbij aan de scharnieren van de deuren smeren, lampjes vervangen en vervang bijvoorbeeld een keer dat rubbertje om de kraan. Zeker als je van plan bent om binnenkort je woning te verkopen is goed onderhoud van een woning belangrijk. Door regelmatig onderhoud uit te voeren zorg je ervoor dat de levensduur van je apparaten en je woning wordt verlengd.

En dan komt het leuke gedeelte: de aankleding van je woning. De warme dekens en fluffy kussens kunnen de zolder op en de frisse zomerkleuren kunnen weer in huis worden gehaald. Hierbij kunnen wat nieuwe accessoires vaak al een groot verschil maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een nieuw vloerkleed? Of een leuk nieuw schilderij aan de muur? Zet wat frisse bloemen in een vaasje om zo letterlijk de lente in huis te halen. Geen budget voor een nieuwe inrichting? Vraag dan eens aan een vriend of een collega of zij wat accessoires met je willen ruilen. Zo genieten jullie beide van een nieuw interieur.

Als binnen weer alles schoon en fris is, is het tijd voor buiten. De tuin kan (vaak) wel wat groene vingers gebruiken! Haal even dat onkruid weg, snoei de planten, geef het gras een maaibeurt en zaai kale plekken opnieuw in. Ook wat grover werk zoals de tegels schoonmaken met een hogedrukspuit of een borstel geeft een voldaan gevoel. En dan de allerlaatste, grote stap: check de buitenkant van je woning. Is het schilderwerk nog op orde? Zijn de bladeren uit de dakgoot en is het plat dak schoon?

Alles geregeld en schoon? Plof dan heerlijk neer in je tuin en geniet van de voorjaarszon, je hebt het verdiend.

Menu