Een nieuwbouwwoning kopen? Wij leggen het je uit.

7 min. lezen

Een nieuwbouwwoning kopen.. je doet het niet iedere dag. Daarnaast is een nieuwbouwwoning kopen ook nét even anders dan het kopen van een bestaande woning: het moet namelijk nog gebouwd worden. Hoe gaat dat dan in zijn werk en wat zijn de voordelen van nieuwbouw kopen? Wij leggen het je graag uit, zo ben jij goed voorbereid om zorgeloos te genieten van je nieuwe (duurzame) huis.

Verkoopfase

Voordat de bouw überhaupt van start gaat is vaak de verkoopfase al begonnen. De ontwikkelaar of aannemer heeft een plan bedacht en zal dit presenteren aan potentiële kopers via bijvoorbeeld Funda of een projectwebsite. Er worden impressies en plattegronden gedeeld en er wordt beschreven wat er in de woning aanwezig is en hoe de wijk er uit komt te zien. Ben je enthousiast geworden? Dan ga je in gesprek met de makelaar, je bezoekt de grond en kijkt naar de financiële mogelijkheden. Er zijn een hoop overwegingen welke je hier moet maken. Is dit de plek waar ik wil wonen? Kunnen mijn wensen gerealiseerd worden in en om de woning? De makelaar maar ook de financieel adviseur helpt je graag om deze vragen te beantwoorden.

Hypotheek voor een nieuwbouwwoning

Zoals gezegd is het verstandig om vooraf te checken of het financieel aantrekkelijk c.q. mogelijk is om een nieuwbouwwoning te kopen. Ook de hypotheek werkt bij nieuwbouw iets anders dan bij bestaande bouw. Je krijgt namelijk te maken met bouwrente, een bouwdepot en vaak ook dubbele woonlasten. Ben je je aan het verdiepen in het kopen van een nieuwbouwwoning en ben je benieuwd wat wij bedoelen? Neem vooral contact met ons op, we beantwoorden je vragen graag! Daarnaast kun je hier berekenen of je de woning welke je op het oog hebt kunt betalen en wat je maandlasten gaan zijn.

Koop- / aannemingsovereenkomst

Ga jij een nieuwbouwwoning kopen? Van harte gefeliciteerd! Er wordt een koop-aannemingsovereenkomst opgesteld. Hierin staan alle afspraken tussen jou, de ontwikkelaar en/of de aannemer. De overeenkomst is een combinatie van een koopovereenkomst voor de grond en een aannemingsovereenkomst voor de bouw. Er zijn een aantal belangrijke zaken welke hierin worden opgenomen:

  • Ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat de koper binnen een bepaalde termijn van de koop af kan zien, met een geldige reden. Bijvoorbeeld wanneer je de financiering tóch niet rond krijgt.
  • Opschortende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden vanuit de verkopende partij, bijvoorbeeld dat er een x aantal woningen verkocht moet zijn voordat het project door kan gaan.
  • Bedragen en (betaal)termijnen. Wat moet je betalen en in welke termijnen? En wat is een inschatting van de bouwtijd?
  • Er wordt vaak gebruik gemaakt van de model overeenkomst van bijvoorbeeld Woningborg, hierbij worden contractstukken toegevoegd zoals tekeningen, een technische omschrijving en de brochure. Zorg dat alle informatie duidelijk is en stel zo nodig vragen aan de makelaar en/of ontwikkelaar.

Meer- en minderwerk

Een van de voordelen van het kopen van nieuwbouw is dat je de woning zelf nog mag ‘aankleden’. Vaak is er een zogeheten koperskeuzelijst waar alle opties en bijbehorende kosten staan aangegeven. Je besluit bijvoorbeeld om wat extra stopcontacten toe te voegen en die extra luxe keuken te plaatsen. Wil je heel graag dat muurtje verplaatsen maar staat het niet op de lijst? Vraag de mogelijkheden na bij de makelaar en/of ontwikkelaar, dan kunnen zij kijken of dit nog mogelijk is!

Bouw en oplevering

En dan begint het pas echt vorm te krijgen.. de aannemer is begonnen met bouwen en jij volgt het op de voet. De gemiddelde bouwtijd is afhankelijk van verschillende factoren: de aannemer, het weer of de locatie. Gelukkig mag je tijdens de bouw al een keer kijken bij een kijkdag of de opleveringscontrole. En dan is het zo ver: tijd voor de oplevering! Na de oplevering is het tijd om van het huis een thuis te maken en kan de verhuizing beginnen.

Voordelen nieuwbouw

Duurzaamheid, goed geïsoleerd en een hoog energielabel;
Lage energiekosten en gasloos gebouwd;
Alles is nieuw, dus je hebt de eerste jaren weinig onderhoudskosten;
Het is aan jou om de woning naar eigen wens en smaak in te delen;
Je hebt geen kosten koper, zoals overdrachtsbelasting en taxatiekosten.

Inschrijven

Denk jij er over om een nieuwbouwwoning te kopen? Bekijk dan ons (toekomstige) aanbod hier en schrijf je in!

Waarom Witte?

Witte woont

Wij vinden voor iedereen
hét (t)huis

Witte werkt

Wij bieden een sterk
marketingplan op maat

Witte waarde

Onze waardebepaling is
gratis

Witte weet

Onze marktkennis
garandeert een vlotte
verkoop

Witte wint

Voor jou! In prijs, overige
afspraken en ontzorgen

Reviews

Klanten beoordelen Witte makelaar met een 9,2 van de 79 reviews.

Menu