Een dag met onze makelaar Lucienne

10 min. lezen

Vandaag lopen we een dag mee met onze makelaar Lucienne en zien we met eigen ogen hoe een dag van een makelaar er uit ziet.

09.00

Zoals altijd begin ik met een kopje hee, een kopje hee? Ja, thee zonder thee. Toen ik dit voor het eerst dronk bij Witte makelaars stonden mijn collega’s er nog een beetje vreemd van te kijken, maar inmiddels kijken ze er niet meer van op. Een nieuwe dag is weer begonnen, zoals altijd beginnen we de vrijdagochtend met een werkoverleg. Samen met mijn collega’s neem ik alle lopende zaken door: van de aan- en verkoop van bestaande woningen tot de (toekomstige) nieuwbouwplannen. Zo blijf ik, en mijn collega’s, up to date van de lopende zaken.

09.45

Na het werkoverleg is het tijd voor de administratie, want ook dat hoort bij het werk van een makelaar. Telefoneren met verkopers en kopers, mijn mail doornemen en beantwoorden, een koopovereenkomst controleren en het voorbereiden van mijn afspraken van die dag. Vandaag staat er veel op de planning: een verkoopadviesgesprek met een potentiële verkoper, bezichtigingen en een inspectie en notarieel transport van een woning bij de notaris.

Voordat ik op gesprek ga bij een verkoper vind ik het belangrijk om vooraf mijn “huiswerk” te doen. Ik check o.a. de gegevens in het kadaster, zijn er juridische bijzonderheden, is er sprake van bodemverontreiniging of een olietank, en bekijk ik de recent verkochte en te koop staande woningen in de (directe) omgeving. En dan hup, in de auto naar Maurik, naar mijn eerste afspraak van vandaag.

10.30

Inmiddels ben ik aangekomen bij een fraaie woning in Maurik, een riante woonboerderij op een groot perceel. Ik vind het belangrijk om eerst, met een kop koffie of (t)hee, de wensen en plannen van de eigenaren te bespreken en elkaar op die manier ook te leren kennen. Wat is de reden van verkoop, wat is voor hen belangrijk voor de verkoop, zijn er huisdieren waar ik rekening mee heb te houden, zo zijn er best wat dingen te bespreken. En natuurlijk leg ik tijdens het gesprek ook uit wat wij, als Witte makelaars, voor hen hierbij kunnen betekenen.

11.00

Dan gaan we de woning bekijken en stel ik veel vragen over onder andere de bouwtechnische staat, het onderhoud, of er lekkages zijn geweest, maar ook over het woonplezier in de straat en de wijk. Zo ben ik goed geïnformeerd. Op basis van al deze gegevens geef ik een prijsindicatie en bespreek ik het marketingplan en de verkoopprocedure. Aan het einde van het gesprek bedank ik de verkopers voor de gastvrijheid en spreek ik af wanneer we weer contact hebben over de vervolgstappen. Het was een prettig en open gesprek en ik ga met een goed gevoel weg.

12.00

En dan naar mijn volgende afspraak. We hebben een moderne tussenwoning in Tiel te koop en vandaag is de eerste bezichtigingsafspraak. Ik ontmoet een jong stel wat op zoek is naar hun eerste koopwoning. Ik merk dat het voor hen heel spannend is, er komt veel bij kijken en alles is nieuw. We lopen door de woning en bespreken de potentie en mogelijkheden.. Ik hoor dat ze al een tijd op zoek zijn, maar dat het door de hectische markt nog niet gelukt is om hun droomwoning te vinden. Al pratend geef ik ze adviezen en bedank ze voor hun bezoek. Nadat ik alles goed heb afgesloten en weer in de auto zit, bel ik de verkoper hoe het is gegaan. Ook voor verkopers is het iedere keer weer spannend of de kijker hun woning net zo leuk vinden als zijzelf en er een bieding uitkomt.

12.30

Terug op kantoor zijn mijn collega’s Linda en Merel de lunch aan het voorbereiden. Want dat is het leuke bij Witte makelaars, iedere dag wordt er gezamenlijk gegeten. Vandaag hebben we het over onze weekendplannen. De een gaat naar een festival, een ander op familiebezoek, er staat van alles op de agenda.

13.30

Na de lunch heb ik de inspectie van een door ons verkochte 2/1kapwoning in Passewaaij. Voordat we naar de notaris gaan lopen we door de woning om te zien of de woning is achtergelaten zoals tijdens de bezichtiging was te zien. Samen checken we of alles is zoals afgesproken en noteer ik de meterstanden zodat deze kunnen worden doorgegeven aan de energieleverancier. Na de eindinspectie rijden we naar de notaris en volgt het officiële moment van tekenen van de leveringsakte. Felicitaties volgen en dan eindelijk… de overdracht van de sleutels. Voor iedereen een bijzonder moment, ook voor mij.

15.30

Aan het eind van de middag heb ik nog een bezichtiging, maar nu met aankoopklanten uit Alkmaar. Ze gaan bijna met pensioen en willen graag verhuizen naar een rustigere en landelijke omgeving. En waar kun je dan beter naar toe verhuizen dan de Betuwe! Ze zijn al een tijdje op zoek naar die ene speciale woning en hebben al diverse woningen bekeken. Ik heb ze ontmoet tijdens een bezichtiging van een woning uit ons eigen aanbod. Afgelopen week belden ze mij, dat ze dachten die ene woning nu echt gevonden te hebben en dat ze graag ondersteuning van mij willen hebben bij het aankopen van deze woning. Ze vonden het contact en de bezichtiging zo prettig, dat ze er alle vertrouwen in hebben dat ik hen hierbij kan ondersteunen. Dat is natuurlijk een groot compliment!

Linda heeft hiervoor een afspraak ingepland bij de verkopend makelaar en nu gaan de kopers en ik samen de woning bekijken. Als mijn klanten nog een keer de badkamer willen zien, vraag ik de verkopend makelaar naar de lekkage bij de dakkapel. Hij zegt toe dat uit te zoeken en navraag te doen bij de verkoper. Gelukkig is er voldoende tijd om de woning uitgebreid te bekijken en krijg ik een goed beeld van de  (bouwkundige) staat van de woning.

16.30

Eenmaal buiten bespreken we alle opgedane indrukken en feiten en of het huis overeenkomt met de foto’s, hun wensen en eisen. Ze willen er in het weekend over nadenken en we spreken af om daarna contact te hebben of ze een bod willen gaan doen.

17.00

En dan is het alweer 5 uur geweest. Ik rij terug naar kantoor waar mijn collega’s al zijn begonnen aan de vrijdagmiddagborrel. We kletsen gezellig na over de week met een hapje en een drankje. Het was een drukke dag met veel verschillende afspraken. Dat maakt mijn vak zo leuk en afwisselend. Blije en tevreden klanten, daar doe ik het voor!

Lucienne Lemmers

NVM Register Makelaar (RM)
Menu