De markt is aan het veranderen

6 min. lezen

Hoge huizenprijzen, nog hogere (over)biedingen en een stormloop aan bezichtigingen. Dat is wat we de afgelopen jaren zagen op de overspannen woningmarkt. Maar dat is nu aan het veranderen. Uit de cijfers van de NVM is gebleken dat het woningaanbod meer dan verdubbeld is vergeleken met 2021. Er komen meer koopwoningen online en de verkooptijd is langer dan voorheen. Afgelopen maand hebben wij de analyse van het vierde kwartaal 2022 ontvangen van de NVM, hieronder een korte samenvatting.

Woningmarkt in onze regio

De gemiddelde verkoopprijs in onze regio daalde ten opzichte van vorig jaar met 6% naar een gemiddelde van € 433.000,-. Ook het totale aantal transacties is gedaald met 12,8%, en dat is niet niks. Door de gestegen hypotheekrente, energiekosten en de inflatie is de betaalbaarheid van woningen verslechterd. Er is steeds meer onzekerheid bij kopers, waardoor het aantal verkopen wat achter blijft. Hierdoor verandert ook het gedrag van kopers, we komen langzaam weer in een situatie waarin de potentiële koper eerst de eigen woning wil verkopen voordat er een nieuwe woning wordt gekocht. Het aanbod in onze regio is met 114,5% gestegen en er is in het vierde kwartaal van 2022 bijna 15% meer te koop gezet dan een jaar daarvoor. Op dit moment is er in onze regio een krapte-indicator van 2,9: dit betekent simpelweg dat een potentiële koper keuze heeft uit 2,9 mogelijkheden. Ondanks deze stijging is er nog geen sprake van een evenwichtige markt, in dat geval zou de indicator tussen de 5 en de 10 moeten liggen.

 

De markt is aan het veranderen

Energielabel

“Welk energielabel heeft het huis?”. Een vraag welke wij steeds meer horen van potentiële huizenkopers. Door o.a. de hoge energieprijzen is ditsteeds belangrijker geworden. Ook houden kopers zich vaker bezig met de investering welke nodig is om een huis energiezuiniger te maken. En dit zien we dan ook terug in de cijfers van de NVM, het prijsverschil wordt groter en de gemiddelde verkooptijd van woningen met een relatief laag energielabel loopt op. Een huis met een hoog energielabel heeft zo zijn voordelen maar als je toch een minder energiezuinige woning op het oog hebt kunnen eenvoudige verduurzamingsmaatregelen het verschil maken. Benieuwd wat wij hier mee bedoelen? Onze Lucienne heeft recent een energietraining gevolgd en legt je graag uit wat het beste past in jouw situatie. Heeft jouw woning een laag energielabel maar wil jij toch je woning verkopen? Geen reden om je meteen zorgen te maken, er is nog steeds veel vraag naar woningen. Daarnaast wordt de waarde of verkoopsnelheid natuurlijk niet alleen bepaald door het energielabel en zijn er veel meer zaken waar dit vanaf hangt.

Vraagprijs

Het bepalen van de vraagprijs van een woning is en blijft heel belangrijk en heeft te maken met meerdere factoren. Allereerst is het belangrijk om je eigen wensen in kaart te brengen. Ga je voor een snelle verkoop of ben je bereid om een risico te nemen? Daarnaast wordt er gekeken naar andere factoren zoals de staat van een woning, de ruimte en de omgeving. Wij als makelaar adviseren je bij het vaststellen van een vraagprijs, maar uiteindelijk beslis jij als verkoper altijd zelf. Terwijl de transactieprijs al enige tijd licht aan het dalen is, zien we dit nog niet echt terug in de vraagprijs. Ten opzichte van vorig jaar is de vraagprijs zelfs gestegen met 8,2%. Ben je benieuwd geworden wat een realistische vraagprijs is voor jouw woning? Onze makelaars komen graag een keer vrijblijvend bij je langs voor een gratis waardebepaling en een adviesgesprek. Liever (nog) geen makelaar op bezoek? Bereken dan hier snel online wat jouw huis waard is op dit moment.

Hypotheek

Ook op hypotheekgebied verandert er veel in 2023. Het maximale bedrag voor de Nationale Hypotheek Garantie stijgt naar € 405.000,-, de zogeheten ‘jubelton’ verdwijnt en het tweede inkomen kan volledig meegenomen worden bij een hypotheekaanvraag. Maar wat betekent dit voor jou? We brengen je graag vrijblijvend en zonder kosten in contact met een financieel adviseur welke al je vragen kan beantwoorden en kijkt naar jouw situatie.

De markt is aan het veranderen

Bron: NVM/Brainbay

Vragen?

En nu? Door ons te blijven verdiepen in de huidige woningmarkt kunnen we voor jou een betere inschatting maken van het woningaanbod waar jij naar op zoek bent, hoe de markt zich gaat ontwikkelen en de concurrentie die we tegen gaan komen. Hierdoor ben jij weer beter voorbereid op het kopen of verkopen van een huis. Onze makelaars adviseren je graag bij het beantwoorden van deze complexe vragen. Een huis kopen of verkopen doe jij namelijk niet elke dag, maar wij wel, al meer dan 40 jaar. Een keer een kopje koffie drinken met een van onze makelaars? Loop bij ons binnen, bel ons op  0344- 61 93 44 of mail naar info@wittemakelaars.nl. Wij komen graag te weten wat er voor jou écht toe doet.

Waarom Witte?

Witte woont

Wij vinden voor iedereen
hét (t)huis

Witte werkt

Wij bieden een sterk
marketingplan op maat

Witte waarde

Onze waardebepaling is
gratis

Witte weet

Onze marktkennis
garandeert een vlotte
verkoop

Witte wint

Voor jou! In prijs, overige
afspraken en ontzorgen

Reviews

Klanten beoordelen Witte Makelaars met een 9,3 van de 65 reviews.

Menu